Architect kind van de rekening?

architect kind van de rekening?Vandaag stond er een artikel in de Telegraaf met als kop “Architect is kind van de rekening” (lees het artikel onderaan dit bericht). De cijfers die zijn genoemd in het artikel, komen uit het Bedrijfsvergelijkend Onderzoek, dat ieder jaar door de BNA onder haar leden wordt gehouden. De cijfers zijn best schokkend, zoals ik ook al in mijn tweet schreef. Wat ik nog zorgelijker vind, is dat de BNA aangeeft dat het voor architecten moeilijk is om betaling af te dwingen en dat ze weinig drukmiddelen hebben. Dat begrijp ik niet helemaal, want een architect heeft net zoveel drukmiddelen als iedere andere ondernemer. Hij/zij durft er alleen geen gebruik van te maken omwille van de relatie met de klant.

Daarmee snijden zij zichzelf uiteindelijk in de vingers, is mijn mening. Wel is het zo dat architecten ‘makkelijker’ omgaan met het afsluiten van contracten en soms weinig creatief zijn als het om onderhandelingen gaat. Ik zou van zo’n creatieve sector anders verwachten.Architecten zijn vaak uitstekend in het uitoefenen van hun vak, maar op het gebied van bedrijfsvoering kunnen ze nog een hoop leren.

Waarom zou je je opdrachtgever niet mogen aanspreken op hun betalingsverplichting? Waarom zou je een product leveren als je opdrachtgever de vorige rekening nog niet heeft betaald? Alleen maar omdat dan de planning niet in gevaar komt? Wiens verantwoordelijkheid is die planning? Enzovoort. Bij goed koopmanschap horen dit soort vragen.

Mijn devies: maak tijd vrij voor debiteurenbeheer, leuk of niet leuk. Lees mijn artikel over debiteurenbeheer.

Artikel in de Telegraaf: di 22 november 2011

Architect is kind van de rekening

AMSTERDAM – Het aantal onbetaalde rekeningen van architecten groeide onrustbarend in het afgelopen jaar. De betalingstermijn steeg ook fors. Dit zorgt ervoor dat ze op honderden miljoenen euro’s aan achterstallige betalingen wachten.

Aan het eind van 2010 stond nog zo’n € 215 miljoen aan onbetaalde rekeningen open van klanten van architectenbureaus, vertelt een woordvoerster van de Bond van Nederlandse Architecten. „Dat is 24% van de totale netto-omzet van € 900 miljoen. In 2009 ging het om 16% van de omzet.” De cijfers komen uit nog te publiceren onderzoek van de BNA onder 212 van de aangesloten leden. De koepelorganisatie spreekt over „heftige cijfers.”

De gemiddelde termijn waarop klanten betalingen verrichten aan architectenbureaus is ook opgerekt. „Het is gestegen van 52 naar 81 dagen. Bij kleinere bureaus is het nog dramatischer, namelijk een stijging van 39 naar 91 dagen.”  Volgens de BNA is het voor de groep professionals in hun branche moeilijk om betaling af te dwingen. „Het gaat vaak om een relatie met een opdrachtgever die ze niet willen verstoren. Onze leden hebben maar weinig drukmiddelen.”

Geplaatst in Artikelen en getagd met .