Kostprijsberekening / uurtarief

Wat is jouw uurtarief?Afgelopen zaterdag verscheen er een goede column van Arjan van den Born in het NRC ‘Opinie & Debat’ met als titel “Wie 250 euro per uur vraagt, zit op de Ruttenorm en is geen graaier”. Wie zich druk maakt over het zogenoemde graaien van zelfstandigen, moet eens uitrekenen wat een vaste baan eigenlijk kost, vindt hij. Vervolgens komt hij met een uitleg over een kostprijsberekening. Een alleraardigst artikel, waaruit ik hieronder wat zal citeren.

Citaat 1: “De SER pleit voor meer bewustwording onder zelfstandigen ten aanzien van hun tariefstelling. Maar recente kwesties over vergoedingen van zelfstandigen […] laten zien dat het probleem niet bij de zelfstandigen ligt. Het zijn de politieke partijen en de media die stelselmatig de kosten van zelfstandig ondernemerschap onderschatten. Gevolg is dat projectmanagers die 85 euro per uur vragen, worden uitgemaakt voor graaiers, terwijl deze mensen niet veel meer dan een modaal inkomen verdienen. Daarom is het goed de discussie over tarieven te verhelderen aan de hand van een concreet voorbeeld: minister-president Mark Rutte.”

En daarna vervolgt hij met een uitleg van het berekenen van een uurtarief. Zijn berekening is helder onderbouwd. Als Mark Rutte 144.000 Euro wil verdienen per jaar, zal hij een uurtarief van 250 euro moeten hanteren. Hij eindigt met:

Citaat 2: “Natuurlijk is het voorbeeld van Mark Rutte enigszins spielerisch, maar het is wel van onschatbaar belang dat meer mensen begrijpen dat er een wereld van verschil bestaat tussen uurtarief en uurloon. Hierbij kun je als vuistregel stellen dat het uurtarief van een zelfstandige tussen de tweeënhalf en vier keer zo hoog moet zijn als het bruto-uurloon van een werknemer om een vergelijkbaar inkomen te verwerven. Het is belangrijk dat we ons daarvan bewust zijn, zodat we allemaal beseffen dat projectmanagers die 85 euro per uur vragen niet graaien, en dat zelfstandigen die 25 euro euro krijgen zich niet kunnen verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en pensioen.”

Ik sluit me volledig aan bij dit artikel, al wil ik natuurlijk niet promoten dat iedereen 144.000 euro per jaar moet gaan verdienen. Vooral de laatste zin in het artikel spreekt tot de verbeelding. Er bestaan zoveel misverstanden over het opbouwen van een uurtarief. Meer aandacht daarvoor is wenselijk en noodzakelijk. In “mijn” branche, de architectenbranche is daarover ook het nodige gaande. Sommige architecten vinden dat collega architecten duiken met de prijs en dat dit desastreus is voor de branche. Daarover is een artikel geschreven in BNAblad nummer 2 van 2012, die recent is uitgekomen. Deze week zal ik ook daarover een kritisch artikel schrijven. Mocht je meer willen weten over een kostprijs/uurtariefberekening voor jouw medewerkers of voor jouzelf als zelfstandige, ik kan je er veel over uitleggen en het op de correcte wijze laten berekenen. Neem gerust contact met me op!

Over de schrijver van het NRC artikel: Dr. J.A. van den Born doet onderzoek naar zzp’ers, freelancers en contractors aan de universiteiten van Utrecht en Antwerpen.

Lees het volledige bericht op: Zipconomy

Geplaatst in Artikelen en getagd met , .