Boekrecensie: Lean Bouwen

Lean BouwenEen managementboek in romanvorm over Lean Bouwen, kan dat? Arend van Randen, de auteur, wilde de enorme hoeveelheid aan ervaringen die hij de afgelopen jaren had opgedaan met Lean Bouwen, bundelen tot een toegankelijk boek. Sinds half november is het bij Arpa te bestellen.
Na mijn Lean Bouwen training in mei 2010, ben ik door het Lean virus gegrepen. Ik was erg benieuwd naar dit boek en heb het in (bijna) één ruk uitgelezen. Mijn samenvatting en recensie? Lees verder! 

Hans is de hoofdpersoon in de roman, eigenaar van een traditioneel bouwbedrijf. Hij is ontevreden: opleveringen worden niet gehaald, budgetoverschrijdingen zijn aan de orde van de dag, samenwerking loopt stroef en bovenal zijn opdrachtgevers ontevreden. Opdrachtgever Jacqueline geeft aan, dat zij in fase 2 van een bouwproject niet verder wil met het bouwbedrijf van Hans. Er zijn te veel dingen fout gegaan in fase 1, tot overmaat van ramp wil ze de laatste termijn niet betalen. Zijn compagnon Kees is van de harde lijn en wil een rechtszaak aanspannen tegen Jacqueline. Hans is daar nog niet zo zeker van en wil een andere weg inslaan. Hij weet alleen niet hoe. Vriend Martin adviseert om met David in gesprek te gaan.

David is een geheimzinnige man, die alleen vragen stelt. Dit tot wanhoop van Hans. Hans wil graag kant en klare oplossingen horen om zijn problemen op te lossen, maar die krijgt hij niet van deze David. Toch laten de vragen van David hem niet los: “Hoe lang zit het geïnvesteerd vermogen vast in de hele keten?”. David neemt Hans stukje bij beetje mee in de Lean filosofie en Hans besluit een cursus te gaan volgen. Hij ziet veel mogelijkheden en is verbaasd dat oplossingen zo eenvoudig  kunnen zijn: vertrouwen en samenwerken. Hij wil zijn medewerkers en partners in de bouwketen niet te dwingen dit te gaan doen. Hans gaat ze verleiden.

Projectleider Linda dacht aanvankelijk dat Hans kritiek had op haar (traditionele) werkwijze. Na kennismaking met Lean Bouwen snapt ze dat, door te leren van fouten, je in volgende projecten bouwtijdverkorting en kostprijsverlaging kan realiseren. Hans gaat samen met Linda bouwplaatsen bezoeken en met bewoners praten (“Go to Gemba”: ga naar de werkvloer). Hier komen vele problemen aan het licht die voorkomen hadden kunnen worden. Het valt Hans en Linda op hoeveel verspilling (“Muda”) er is op de bouwplaats. De gesprekken met de bewoners levert Hans een vernieuwd inzicht op: zet je klant centraal. Dat is niet altijd degene die je facturen betaalt: in dit geval dus de bewoner en niet de woningcorporatie.

Met vallen en opstaan krijgen zij alle partijen mee in het Lean Bouwen. Door een lerende organisatie te worden, realiseert het bouwbedrijf een fikse verkorting van de doorlooptijd. Sleutelwoord voor dit succes: vertrouwen. Het prettige gevolg in het boek is dat fase twee van het bouwproject van Jacqueline aan Hans wordt gegund. Stugge compagnon Kees geeft het einde van het boek nog een plezierig staartje.

Recensie: “I feel good”

Al met al vind ik het een lekker leesbare roman. Het is een leuke, toegankelijke manier om kennis te maken met Lean Bouwen. De typische leantermen als ‘go to gemba” en “muda” komen voor de beginneling wellicht wat vaag over, maar ze worden goed uitgelegd. Voor de gevorderde “Lean Bouwer” is de roman waarschijnlijk wat simpel en gemakkelijk opgeschreven. De worstelingen en weerstand waarmee je te maken krijgt bij de transformatie naar Lean Bouwen worden beschreven, maar lijken in één hoofdstuk te zijn opgelost. In werkelijkheid zal dit maanden, zo niet jaren duren.

De praktijk heeft bewezen dat met Lean Bouwen grote voordelen zijn te behalen, voor alle partners in de bouwketen. De meerwaarde van Lean Bouwen voor de bouwwereld komt in de roman helder naar voren. De geitenwollenssokkensfeer, die door nieuwelingen soms zo wordt ervaren, wordt in het boek weggehaald. Het hele boek is doordrenkt met vertrouwen en samenwerken, de basis waarmee Lean Bouwen wordt gecreëerd.

Bram Brandhof illustreerde het boek met twee series tekeningen van een bouwproject met vijf woningen. Eén met een traditionele bouwmethode, één met de Lean Bouwen methode. Door de bladzijden snel door je hand te laten bladeren, ontstaat er een soort filmpje van de bouw. Leuk gevonden.
Het boek is ook gelardeerd met tegeltjeswijsheden, waarvan ik de mooiste vind: “Waar je struikelt ligt je grootste schat begraven”.

Al met al een prima boek voor een eerste kennismaking met Lean Bouwen. Ik werd helemaal blij van het lezen en hoorde in gedachten op de achtergrond “I feel good” van James Brown.
Als je zelf een Lean Bouwer bent, is het een prima cadeau voor je zakenrelaties en kennissen. Door het boek te lezen kunnen zij een goede indruk krijgen waarmee jij de afgelopen tijd bezig bent geweest.

Arend van RandenArend van Randen

Auteur is Arend van Randen, eigenaar van Arpa te Veldhoven, gespecialiseerd in Lean Bouwen. Hij traint en adviseert bedrijven in de bouw die het Lean gedachtegoed willen implementeren. De auteur was ooit gegrepen door een managementboek geschreven in roman vorm van Eliyahu Goldratt. Dat inspireerde hem voor deze roman over Lean Bouwen.

 

Titel: Lean Bouwen, waarde – tijd – leren
Auteur: Arend van Randen
Tekstschrijver: Vicky Puls
Uitgever: Arpa Veldhoven
ISBN: 978-90-818254-0-5
Prijs € 26,50 inclusief btw

Bestellen?  Klik hier.

Geplaatst in Vakliteratuur en getagd met .